Schaatsen

Schaatsen informatie

Wil je meer weten over de sport schaatsen? Dan ben je hier helemaal op de goede plek! Je kan in dit artikel namelijk werkelijk alles over schaatsen lezen! Ik raad je dus aan om snel verder te lezen als je meer informatie over schaatsen wil hebben!

Algemene informatie over schaatsen

Ik ga ervan uit dat je wel weet wat schaatsen is aangezien je op deze pagina terecht bent gekomen. Het kan echter ook zo zijn dat je dit niet precies weet. Ik ga dit daarom zo beknopt mogelijk proberen uit te leggen.

Schaatsen is eigenlijk simpel gezegd het voortbewegen op ijs doormiddel van schoenen waaraan dunne en scherpe stukjes ijzer aan bevestigd zijn.

De geschiedenis van het schaatsen

De geschiedenis van schaatsen is ontzettend lang. Er zijn namelijk voorwerpen uit de de Prehistorie gevonden die redelijk veel overeenkomsten tonen met primitieve schaatsen. De mens wist destijds echter natuurlijk nog niet hoe ze metaal konden gebruiken en dus werden er botten gebruikt voor deze soort schaatsen die werden geslepen. De oudste vondsten van schaatsen die zijn voorzien van metaal dateren uit ongeveer 1220.

De allereerste keer dat schaatsen trouwens schriftelijk benoemd werd was in een geschrift dat dateert uit het jaar 1194.

In de jaren die volgenden begonnen de mensen zich steeds verder te ontwikkelen. Ze werden dus ook steeds beter in het bouwen van kwalitatief goede schaatsen. Rond de 19e eeuw bestonden er dan ook al een aantal verschillende soorten schaatsen die allemaal geschikt waren voor andere omstandigheden.

Ook het wedstrijdschaatsen begon steeds meer te groeien in de loop der jaren. Er werden namelijk rond het jaar 1800 in Nederland al schaatswedstrijden georganiseerd. Dit gebeurde met name in Friesland veel. In 1882 werd vervolgens ook de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (de KNSB) opgericht. Deze organisatie ging zich bezig houden met van alles dat met schaatsen te maken had, en hier hoorden ook het organiseren van schaatswedstrijden bij. De KNSB bestaat trouwens nog steeds op de dag van vandaag!

Ook na 1882 bleef schaatsen groeien en zich ontwikkelen. Zo werden bijvoorbeeld rond de jaren 70 van de vorige eeuw de eerste versie van aerodynamische schaatspakken geïntroduceerd die schaatsers tot op de dag van vandaag dragen. Door deze pakken werd het namelijk mogelijk om nog sneller te schaatsen. Voordat deze aerodynamische werden geïntroduceerd werd er voornamelijk in kleding geschaatst die van wol werd gemaakt.

Schaatsen is dus een sport die al ontzettend lang wordt beoefend, en groeide uiteindelijk uit tot de sport zoals we die nu kennen.

Bekende Nederlandse schaatsers

Schaatsen is in Nederland een ontzettend grote en belangrijke sport, die door erg veel mensen (voor de lol) wordt beoefend. Nederland heeft hierdoor in de loop der jaren heel erg veel goede en bekende schaatsers voortgebracht.

Mannelijke schaatsers 

  • Jaap Eden. Jaap Eden was de winnaar van het allereerste officiële wereldkampioenschap schaatsen ooit! De bekende Jaap Eden schaatsbaan in Amsterdam is trouwens vernoemd naar meneer Eden.
  • Sven Kramer. Sven Kramer is waarschijnlijk de aller bekendste en beste Nederlandse schaatser van het huidige tijdperk. Zo heeft Sven Kramer meerdere wereld records, een aantal gouden medailles, en een aantal zeges op NK’s WK’s op zijn naam staan.
  • Ard Schenk. Ard Schenk behoord ook zeker tot een van Nederlands bekendste schaatsers aller tijden. Hij is namelijk een van de schaatsers die het Nederlandse schaatsen internationaal op de kaart heeft gezet. Zo won hij meerdere gouden medailles op de Olympische Spelen, en won hij ook het NK, EK en het WK. Hij werd overigens ook 4 keer uitgeroepen tot de Nederlandse sportman van het jaar.
  • Kees Verkerk. Kees Verkerk was ongeveer in dezelfde periode actief als Ard Schenk, maar won ook een aantal medailles op de Olympische Spelen. Zo won ie 1 gouden medaille en 3 zilveren in zijn carrière. In 1967 won Kees Verkerk ook nog eens het NK, EK en het WK.

Vrouwelijke schaatsers

  • Ireen Wüst. Ireen Wüst is misschien wel de allerbeste Nederlandse schaatsster ooit. Zo won ze bijvoorbeeld op haar 19e al haar eerste gouden medaille op de Olympische Spelen. Ze heeft tot nu toe uiteindelijk 4 gouden medailles, 3 zilveren medailles en 1 bronzen medaille gewonnen op de Olympische spelen. Ze heeft verder ook nog eens 4 EK’s en 5 WK’s gewonnen, en ze werd twee keer uitgeroepen tot Nederlands beste sportvrouw.
  • Marianne Timmer. Marianne Timmer won in haar carrière 10(!) keer het Nederlandse kampioenschap sprint. Ze wist tijdens haar schaatscarrière ook 3 gouden medailles op de Olympische Spelen te bemachtigen.
  • Yvonne van Gennip. Yvonne van Gennip behoort ook zeker weten tot de allerbeste vrouwelijke schaatsers die Nederland ooit heeft gehad. Ze won tijdens haar loopbaan namelijk een aantal keer het NK, en ze veroverde ook 3 gouden medailles op de Olympische Spelen. Ze werd overigens ook nog eens een keer uitgeroepen tot sportvrouw van het jaar.

Verschillende soorten disciplines binnen de schaatssport

Er bestaan tegenwoordig een aantal verschillende sporten waarin wordt geschaatst. Je kan hieronder meer over deze sporten lezen.

IJshockey

IJshockey lijkt in de grote lijnen heel erg op het “traditionele” hockey. Er zijn echter ook een hele hoop verschillen tussen deze twee sporten. Een van de meest voor de hand liggende verschillen is natuurlijk dat ijshockey zich volledig afspeelt op ijs. Er wordt bij ijshockey ook gebruik gemaakt van een hockeypuck in plaats van een bal. Een puck is een plat stukje rubber met een diameter van 7,62 centimeter en een hoogte van 2,54 centimeter. IJshockey is overigens ook veel fysieker dan het traditionele hockeyspel.

Nederland telt overigens meerdere ijshockey verenigingen. Er is in Nederland ook een officiële ijshockeybond die de Nederlandse IJshockey Bond heet (NIJB). Deze bond werd opgericht in 1934. IJshockey is trouwens sinds de Olympische Spelen van 1920 een Olympische sport.

Wedstrijdschaatsen 

Onder het wedstrijdschaatsen vallen eigenlijk vrijwel alle schaatswedstrijden die zo snel mogelijk uitgereden moeten worden. Je kan hierbij denken aan marathonschaatswedstrijden, shorttrack wedstrijden en langebaanschaatsen.

Kunstschaatsen 

Kunstschaatsen is waarschijnlijk het beste te omschrijven als dansen op ijs. Tijdens een kunstschaatswedstrijd voeren de deelnemers namelijk allerlei pirouettes, sprongen en andere beweging uit onder begeleiding van muziek. Dit gebeurd allemaal met schaatsen op het ijs. Het is dus ook erg belangrijk dat je goed kan schaatsen als je wil mee gaan doen aan een kunstschaatswedstrijd. Kunstschaatswedstrijden worden trouwens beoordeeld door een jury.

Kunstschaatsen is overigens sinds 1908 ook een Olympische sport.

Recreatief schaatsen

Er zijn ook een hele hoop mensen die graag in hun vrije schaatsen omdat ze dit heel erg leuk en / of ontspannend vinden. Deze mensen worden ook wel recreatieve schaatsers genoemd. Recreatieve schaatsers hebben (vaak) niet echt de behoefte om ook wedstrijden te schaatsen.

Het kan namelijk ook gewoon ontzettend ontspannend en rustgevend zijn om even lekker te gaan schaatsen. De meeste recreatieve schaatsers gaan echter alleen maar schaatsen als het natuurijs dik genoeg is. Dit komt vooral omdat niet iedereen dicht in de buurt van een goede schaatsbaan woont. Er zijn echter ook een aantal mensen die wel zo nu en dan naar een (overdekte) schaatsbaan gaan om even te schaatsen. De meeste schaatsbanen zijn alleen in wel gesloten in de zomermaanden. Recreatieve schaatsers zijn dus vaak voornamelijk actief in de wintermaanden.

Het is overigens ook nog eens goed voor je om af en toe te gaan schaatsen! Schaatsen is namelijk een vrij intensieve sport, waarbij je relatief veel spieren gebruikt. Het is dus zeker goed mogelijk om het lichaam fit te houden door zo nu en dan even te gaan schaatsen.

Verschil tussen kunstijs en natuurlijk ijs

Als je wil gaan schaatsen maakt het niet uit of je dit op natuurijs of op kunstijs doet. Er zijn echter wel een aantal verschillen tussen deze twee ijssoorten. Het is dus verstandig om hier rekening mee te houden wanneer je gaat schaatsen.

Er zijn natuurlijk twee grote verschillen tussen natuurijs en kunstijs. Dit zijn namelijk de locatie, en de manier waarop het ijs tot stand is gekomen. Zo wordt kunstijs aangelegd op specifieke locaties, en natuurijs kan overal ontstaan zolang de gemiddelde temperatuur maar lang genoeg onder het vriespunt ligt. Kunstijs wordt overigens ook niet alleen maar van water gebruikt. Kunstijs bestaat namelijk meestal uit een mengsel van antivries en water. Antivries is een chemisch middel dat het vriespunt van water verlaagd.

Je hebt uiteraard ook nog wat meer verschillen tussen natuurlijk ijs en kunstijs. Zo moet je wanneer je op natuurijs gaat schaatsen eerst zeker weten dat dit ijs dik genoeg is. Bij kunstijs hoef je dit eigenlijk vrijwel nooit te controleren. Je moet bij natuurijs ook altijd goed op de wakken letten. Een wak is namelijk een gat in het ijs dat natuurlijk ontstaan. Wakken ontstaan (meestal) door de wind. Let dus tijdens het schaatsen op natuurijs goed op dat je niet in een wak schaatst!

De allereerste kunstijsbaan ter wereld werd overigens geïntroduceerd tijdens de Olympische Spelen van 1960.

Schaatswedstrijden op natuurijs:

  • De Elfstedentocht is uiteraard een ontzettend populaire schaatswedstrijd op natuurijs hier in Nederland.

Het is alleen al een lange tijd geleden dat er in Nederland echt veel schaatswedstrijden op natuurlijk ijs konden worden georganiseerd. De laatste paar jaren vriest het in de winter namelijk niet genoeg om het ijs op het water in het binnen land dik genoeg aan te laten groeien.

Schaatswedstrijden op kunstijs: 

  • Vrijwel elke (belangrijke) schaatswedstrijd die tegenwoordig wordt georganiseerd vindt plaats op kunstijs. Kunstijs in namelijk veel makkelijker beïnvloedbaar en betrouwbaarder dan natuurijs. Dit is voor professioneel schaatsen dus de allerbeste optie.

Verschillende soorten schaatsen

Er bestaan een aantal verschillende soorten schaatsen. Deze verschillende soorten schaatsen hebben allemaal hun eigen voor en nadelen. Ik ga daarom alle verschillende soorten schaatsen bespreken zodat je beter kan beslissen welke soort schaatsen het beste bij je passen.

IJshockeyschaatsen 

IJshockeyschaatsen zijn voorzien van een relatief kort stuk ijzer. Deze schaatsen zijn daardoor vrij wendbaar, en makkelijk te gebruiken voor beginnende schaatsers. IJshockeyschaatsen zijn overigens ook vaak zeer betrouwbaar en compact. Hierdoor gaan de meeste ijshockeyschaatsen lang mee zonder stuk te gaan.

Klassieke Noor 

De klassieke Noor is een iconische schaats. Klassieke Noren worden namelijk voornamelijk door ervaren schaatsers gedragen. Je vindt Klassieke Noren dan ook vaak terug bij schaatswedstrijden. Er bestaan trouwens twee verschillende soorten Klassieke Noren. Zo heb je lage en hoge Noren. Hoge Noren zijn ongeveer 3 centimeter hoger dan lage noren.

Kunstrijdschaats

Kunstrijdschaatsen zijn net als ijshockeyschaatsen zeer wendbaar. Dit is natuurlijk ook wel hard nodig als je wil kunstschaatsen. Deze schaatsen zijn trouwens ook geoptimaliseerd voor het springen op het ijs. Kunstrijdschaatsen hebben daarom bijvoorbeeld hoge schoenen die meer stabiliteit bieden. De meeste kunstrijdschaatsen worden trouwens nog steeds vast gemaakt met veters. Kunstrijdschaatsen worden overigens over het algemeen ook gemaakt van (nep) leer.

Combinoor

Er bestaan ook Combinoren. Deze schaatsen worden al ongeveer 20 jaar geproduceerd, maar beginnen pas de laatste jaren echt populair te worden. Combinoren zijn degelijke en stevige schaatsen waardoor je enkel goed wordt beschermt wanneer je gaat schaatsen.

Hardboot 

Hardboot schaatsen lijken in sommige opzichten een beetje op ijshockeyschaatsen. Hardboot schaatsen zijn over het algemeen ook zeer solide schaatsen die je enkels goed beschermen tijdens het schaatsen. De binnenschoen van de meeste hardboot schaatsen is overigens ook uitneembaar. Dit heeft een aantal voordelen. Je kan deze dan namelijk bijvoorbeeld wassen als je dit zou willen.

Klapschaats 

De klapschaats is ook een schaats die door veel ervaren schaatsers gebruikt wordt. Bij klapschaatsen komt de achterkant van het ijzer los van de schaats. Hierdoor kan je wanneer je klapschaatsen draagt ontzettend goed afzetten. Met klapschaatsen kan je dan ook ontzettend snel schaatsen.

Glij ijzers 

Glij ijzers zijn speciaal bedoeld voor kinderen. Dit zijn dan ook niet echt schaatsen. Glij ijzers kunnen namelijk gewoon onder de (meeste) alledaagse schoenen bevestigd worden. Hierdoor zijn glij ijzers ideaal om kleine kinderen alvast te leren schaatsen. Glij ijzers zijn overigens ook zeer makkelijk aan en uit te trekken.

Friese doorloper 

De Friese doorloper is goed vergelijkbaar met glij ijzers. De Friese doorloper is namelijk een houten schaats die aan de onderkant van de “normale” schoen bevestigd moet worden. Deze schaatsen zijn dus echter wel vrij primitief.

Zweedse kluunschaats 

De Zweedse kluunschaats is een schaatsoort die erg geschikt is voor het schaatsen op natuurijs. Deze schaatsen zijn namelijk zeer solide waardoor ze makkelijk de hobbels in natuurijs kunnen opvangen. Zweedse kluunschaatsen worden vaak ook als zeer comfortabel ervaren.

De gezondheidsvoordelen van het schaatsen

Schaatsen is een sport die veel gezondheidsvoordelen heeft. Zo verbeter je wanneer je aan het schaatsen bent je uitzettingsvermogen, en bouw je dus een betere conditie op. Je gebruikt ook ontzettend veel spieren wanneer je aan het schaatsen bent. De spieren die je het meeste gebruikt zijn de beenspieren, de buikspieren en de spieren in je (onder) rug. Je verbetert ook nog eens je coördinatie en stabiliteit wanneer je schaatst. 

Je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat je oppast voor blessures. Als je merkt dat je pijn krijgt tijdens het schaatsen raad ik je daarom ook aan te stoppen, of in ieder geval rustiger aan te doen.

Wanneer je een uurtje schaats verbrand je trouwens gemiddeld tussen de 300 – 800 calorieën. Als je meer wil weten over hoeveel calorieën je precies verbrandt tijdens het schaatsen raad ik je aan om mijn artikel over het verbanden van calorieën te lezen. In dit artikel staat namelijk meer informatie over dit onderwerp.

Leren schaatsen

Het is best wel lastig om te leren schaatsen als je dit nog nooit gedaan hebt. Je moet echter wel onthouden dat oefening kunst baart. Als je wil leren schaatsen is het dus belangrijk dat je veel oefent. Ik zou dus eens naar een schaatsbaan gaan als je graag wil leren schaatsen.

Als beginnende schaatser raad ik je trouwens aan om ijshockeyschaatsen te gebruiken. Deze schaatsen zijn namelijk zeer geschikt voor beginnende schaatsers.

Wat heb je allemaal nodig als je gaat schaatsen?

Als je wil gaan schaatsen heb je natuurlijk een paar schaatsen nodig. Ik kan je ook zeker aanraden om altijd (goede) handschoenen te dragen wanneer je gaat schaatsen.

Polsbeschermers zijn ook geen overbodige luxe wanneer je gaat schaatsen, zeker wanneer je een beginnende schaatser bent. Als je valt tijdens het schaatsen is je natuurlijke reactie namelijk meestal om deze val te op de vangen doormiddel van je pols. De kans dat je dan je pols breekt is dan echter vrij groot. Het is dus zeker verstandig om polsbeschermers te dragen tijdens het schaatsen.

Het is tegenwoordig trouwens gewoon mogelijk om alles dat je nodig hebt tijdens het schaatsen op het internet te bestellen! Je kan hierdoor ontzettend veel tijd besparen. Ik heb daarom hieronder alvast een overzicht gemaakt van alles dat je eventueel nodig zou kunnen hebben wanneer je gaat schaatsen. Al deze producten worden overigens aangeboden door www.bol.com.

Tot slot

Ik hoop dat je door dit artikel voldoende bent geïnformeerd over het schaatsen. Schaatsen is namelijk een traditionele sport hier in Nederland die ontzettend veel te bieden heeft! Ik wil je daarom ook zeker aanraden om regelmatiger te gaan schaatsen, ook als er buiten geen ijs ligt. Er zijn in Nederland namelijk meerdere goede ijsbanen te vinden die zijn voorzien van kunstijs.

Wil je trouwens meer van dit soort artikelen lezen? Bekijk dan ook eens mijn artikel over wielrennen!

 

Schaatsen