Proteïne (eiwitten)

Informatie over proteïne

Ben je opzoek naar informatie over proteïne? Zoek dan niet verder! Je kan in het artikel dat op deze pagina te vinden is namelijk alles over proteïne vinden. Lees dus snel verder wanneer je meer over proteïne wil weten!

Algemene informatie over proteïne

Laten we beginnen aan het begin.

Omdat je op dit artikel terecht bent gekomen ga ik eigenlijk ervan uit dat je weet wat proteïne is. Het kan echter ook zo zijn dat je dit niet helemaal precies weet. Ik ga nu daarom eerst nu zo goed mogelijk uit proberen te leggen wat proteïne nou eigenlijk is.

Proteïne worden ook wel eiwitten genoemd. Eiwitten zijn brand en bouwstoffen die heel erg belangrijk zijn voor het menselijk lichaam. Het is daarom ook heel erg belangrijk dat je ervoor zorgt dat je voldoende eiwitten consumeert. Zeker als je regelmatig sport! Proteïne is namelijk super belangrijk voor het herstellen van de spieren van het menselijk lichaam. Wanneer je sport komen er namelijk kleine schuurtjes in je spieren. Deze herstellen echter weer wanneer je klaar bent met sporten. Proteïne is heel erg belangrijk bij dit herstelproces.

Er wordt aangeraden om elke dag 1,5  tot 2 gram proteïne per kilo van je lichaamsgewicht te consumeren wanneer je vaak sport. Als je dus 70 kg weegt moet je ervoor zorgen dat je elke dag tussen de 105 en 140 gram eiwitten binnen krijgt.

Elke gram proteïne bevat overigens 4 kcal (kilocalorieën).

Dierlijke en plantaardige proteïne

Er wordt onderscheidt gemaakt tussen twee verschillende soorten proteïne. Je hebt namelijk dierlijke proteïne, en plantaardige proteïne. Hieronder kan je zien waar deze twee soorten proteïne in voorkomen.

Dierlijke proteïne komt onder andere voor in:

  • Melk
  • Kaas
  • Vlees
  • Vis
  • Kwark
  • Yoghurt
  • Schaal en schelp dieren
  • Eieren

Plantaardige proteïne komt onder andere voor in:

  • Noten
  • Paddestoelen
  • Peulvruchten
  • Brood
  • Groente
  • Graanproducten

Het verschil tussen langzame en snelle eiwitten

Er bestaan ook langzame en snelle eiwitten. Sommige eiwitten worden namelijk sneller opgenomen dan andere soort eiwitten. Het is dus slim om hier rekening mee te houden! Ik raad je daarom ook aan om voor het slapen langzame eiwitten te consumeren. Deze eiwitten worden dan namelijk tijdens je nachtrust nog opgenomen waardoor je spierweefsel goed kan herstellen. Als je net wakker wordt is het echter juist slimmer om eiwitten te consumeren die snel worden opgenomen.

Een voorbeeld van een bron van langzame eiwitten is kwark. Het duurt namelijk rond de 7 uur voordat alle eiwitten uit kwark volledig door het lichaam worden opgenomen.

Een voorbeeld van een bron van snelle eiwitten is melk. Hier zitten alleen niet super veel snelle eiwitten in. Als je echt graag snelle eiwitten wil consumeren raad ik je daarom ook aan om proteïne shakes aan te schaffen. Proteïne shakes bestaan namelijk vrijwel volledig uit snelle eiwitten.

Als je proteïne shakes wil bestellen kan je dit overigens gewoon via www.bol.com doen!

Maaltijden met veel proteïne maken

Het is ontzettend belangrijk om elke dag voldoende proteïne binnen te krijgen als je een gezonde levensstijl wil volgen. Het is daarom slim om hierop te letten wanneer je maaltijden voor jezelf klaarmaakt. Niet iedereen kent echter veel recepten die hoge hoeveelheden eiwitten bevatten.

Ik wil je daarom ook aanraden om het boek FitChef aan te schaffen! Dit is namelijk een super interessant boek dat helemaal vol staat met recepten die boordevol eiwitten zitten. Er zitten hier recepten tussen die geschikt zijn voor het avondeten, maar ook recepten die voor de lunch en het ontbijt kan gebruiken. In dit boek staan in totaal 105 eiwitrijke recepten!

Er staat in het boek FitChef overigens ook nog eens een hele hoop nuttige informatie over gezonde voeding in het algemeen.

Wil je hier meer over weten? Ga dan snel naar www.fitchef.nl!

Tot slot

Hopelijk heb je wat aan alle informatie uit dit artikel gehad! Eiwitten zijn namelijk zeer belangrijk voor een gezonde voeding. Ik wil je dus zeker aanraden om eens op je voeding te letten, en uit te rekenen hoeveel gram eiwit je nou eigenlijk per dag binnenkrijgt. Als je een tekort aan eiwitten hebt herstelt je lichaam namelijk een stuk minder snel. Voorkom dus dat je een eiwitten tekort oploopt! Ik raad je zeker aan om hier zeker op te letten wanneer je vegetarisch bent. Als je geen vlees eet is de kans op een eiwitten tekort namelijk een stuk hoger, omdat de voornaamste bron van eiwitten vlees is. Er zijn tegenwoordig echter ook een hele hoop goede alternatieven voor vlees beschikbaar.

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Dan raad ik je aan om ook mijn artikel over vitamines te lezen! Het is namelijk ook van groot belang dat je iedere dag voldoende vitamines binnenkrijgt.

proteïne afbeelding

Vlees is een van de belangrijkste bronnen van (dierlijke) eiwitten.