Squash

Squash informatie

Wil je meer weten over squash? Dan ben je hier precies op de goede plek! Je kan in dit artikel namelijk allerlei informatie vinden over squash. Lees dus snel verder als je hier meer over wil weten!

Algemene informatie over squash

Squash is een balspel dat met rackets gespeeld wordt. Deze sport lijkt een beetje op tennis. Squash wordt echter in een zaal gespeeld. Bij squash is het de bedoeling dat je de bal via een muur naar de tegenstander slaat. Hierdoor krijg je een hele andere sport dan tennis.

De sport squash wordt trouwens gespeeld in een zaal met een vloeroppervlakte van 6,40 bij 9,75 meter. De bal die bij squash wordt gebruikt is overigens ook anders dan de bal die bij tennis wordt gebruikt. De grootste overeenkomsten tussen tennis en squash zijn dus eigenlijk dat er bij beide sporten gebruik wordt gemaakt van een racket waarmee een bal geslagen moet worden.

De geschiedenis van Squash

Het is niet helemaal precies zeker hoe en waar squash eigenlijk ontstaan is. Squash is echter naar alle waarschijnlijkheid ontstaan rond het jaar 1830 op de Harrow school in Engeland. Dit is een kostschool die bij Londen ligt. De aller eerste squashbanen werden dan ook bij de Harrow school aangelegd. Vanuit hier verspreidde de sport zich steeds verder door Londen en Engeland. De Engelsen namen squash vervolgens mee naar de landen die door Engeland werden gekoloniseerd. Squash is daardoor ook redelijk populair in India en Pakistan. De sport squash is veder ook aardig populair in Australië, Egypte en Duitsland.

Squash is een sport die ook in Nederland door best veel mensen wordt uitgeoefend. Er zijn namelijk ongeveer 400.000 in Nederland die af en toe squashen. Sommige van deze mensen squashen recreatief, terwijl er hier ook mensen tussen zitten die wedstrijden squashen.

De geschiedenis van squash in Nederland

Squash werd pas veel laten populair in Nederland dan in Engeland. De sport squash werd in Nederland namelijk pas geïntroduceerd in 1934 door J. Fentener van Vlissingen. Hij was namelijk verantwoordelijk voor de aanleg van de eerste squashbaan in Nederland. Deze werd in Utrecht gebouwd. Hierna kwamen er ook al snel squashbanen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

In 1938 werd vervolgens de Squash Bond Nederland (SBN) opgericht. In 1941 werden vervolgens de aller eerste officiële Nederlandse kampioenschappen squash georganiseerd.

Een paar jaar hierna begon echter de 2e Wereld Oorlog. Hierdoor kwam de ontwikkeling van squash in Nederland tot stilstand te staan. Squash begon pas rond 1970 weer populair te worden hier in Nederland. In deze tijd werden dan ook weer een hele hoop nieuwe squashbanen aangelegd. Uiteindelijk werd het hoogtepunt van het aantal squashbanen in Nederland bereikt in 2008. Op dat moment waren er namelijk ongeveer 1400 squashbanen te vinden in Nederland.

Squashen om vet te verbranden

Als je graag gewicht wil verliezen kan ik je zeker aanraden om te beginnen met squashen! Squash is namelijk een zeer intensieve sport. Je verbrandt dus veel energie wanneer je bezig bent met squashen, en je werkt ook nog eens aan je conditie!

Squash is dus zeker een geschikte sport als je probeert om vet te verbranden. Als je echt veel gewicht wil verliezen is het echter misschien nog wel belangrijker dat je ervoor zorgt dat je gezond eet. Ik wil je daarom ook aanraden om ook mijn artikel over voeding te lezen!

Wil je meer weten over hoeveel calorieën je ongeveer per uur verbrandt wanneer je aan het squashen bent? Lees dan ook even mijn artikel over calorieën verbranden! Hierin vind je namelijk meer informatie hierover.

De spelregels van squash

Er zijn natuurlijk ook spelregels verbonden aan squash. Als je van plan bent om serieus te gaan beginnen met squashen is het natuurlijk ook de bedoeling dat je deze regels goed kent. Anders kan je deze sport niet naar behoren uitoefenen.

Ik heb heb daarom hieronder even alle spelregels van squash op een rijtje gezet.

De regels die bij een squashwedstrijd worden toegepast lijken in principe best veel op de regels van een tennis wedstrijd. Je speelt namelijk de hele tijd rally’s tegen elkaar, en de gene die de rally wint krijgt er een punt bij. Elke wedstrijd gaat trouwens tot de 11 punten. Als het 10 – 10 staat moet er echter met twee punten verschil gewonnen worden. De score kan dan dus hoger uitvallen dan 11 punten.

Je wint een rally trouwens wanneer de bal meer dan een keer op de grond stuitert voordat je tegenstander deze correct kan slaan, en wanneer er door je tegenstander uit wordt geslagen.

Als je als eerste de 11 punten haalt win je een game. De speler die als eerste 3 games wint is de uiteindelijke winner van het gehele spel.

Bij squash wordt het spel trouwens voor elk punt gestart met een service. Als de speler die geserveerd heeft de rally wint mag deze speler nog eens serveren. Als de speler die serveert de rally verliest gaat de service naar de tegenstander. Er wordt over het algemeen geloot over wie als eerste mag beginnen met serveren.

Squash wedstrijden

Als je wil meedoen aan squash wedstrijden moet je ten eerste lid worden van de SBN. Dit is de Squash Bond Nederland. Wanneer je lid wordt van de SBN krijg je namelijk een registratienummer. Je kan je vanaf dat moment inschrijven voor wedstrijden, en je komt dan ook terecht op de nationale ranglijsten.

Er worden trouwens ook op professioneel niveau worden meerdere squashwedstrijden georganiseerd in Nederland. Zo heb je onder andere de Nederlandse Eredivisie voor squash. Er worden verder ook een hele hoop (internationale) toernooien georganiseerd in deze sport.

Verschillende soorten squashballen

Er bestaan een hele hoop verschillende soorten squashballen. Ik heb daarom hieronder even een overzicht gemaakt van alle verschillende soorten squashballen zodat je beter weet wat de verschillen tussen deze squashballen zijn.

Zwarte bal met 2 gele stippen

De zwarte bal met 2 gele stippen wordt waarschijnlijk het meeste gebruikt bij squash. Dit is namelijk de officiële wedstrijdbal van de meeste squashbonden. De zwarte bal met 2 gele stippen wordt ook bij de meeste internationale wedstrijden gebruikt.

Zwarte bal met blauwe stip / blauwe bal

Deze squashballen zijn aanzienlijk groter dan de officiële squashballen, en ze stuiteren ook nog eens veel meer. Deze squashballen worden daarom ook veel gebruikt door beginners. Je kan deze squashballen namelijk makkelijker raken.

Zwarte bal met 1 gele stip

De zwarte bal met 1 gele stip lijkt heel erg op de zwarte bal met 2 gele stippen. Deze ballen worden namelijk allebei van het zelfde materiaal gemaakt, en ze zijn voorzien van dezelfde afmetingen. De zwarte bal met 1 gele stip stuitert echter wel net wat meer dat zwarten ballen met 2 gele stippen.

Volledig zwarte bal / zwarte bal met rode stip

Deze squashballen zijn net iets groter dan de officiële squashballen (de zwarte squashbal met 2 gele stippen). Deze squash ballen stuiteren ook meer dan de officiële squashballen.

Verschillende soorten squashrackets

Er bestaan ook een hele hoop verschillende soorten squashrackets. Het is van groot belang dat je een racket vindt die goed bij jou past. Hierdoor kan je namelijk het beste presteren. Als je speelt met een squashracket die je niet prettig vindt kan je ook snel gefrustreerd raken. Dit is natuurlijk niet de bedoeling.

Je kan hier daarom lezen waar je allemaal op moet letten wanneer je van plan bent om een squashracket aan te schaffen.

Het frame van de squashracket

Als je een squashracket wil gaan kopen zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Zo moet je onder andere letten op het frame van de racket. Je hebt namelijk squashrackets met dunne en wat dikkere frames. Rackets met een dik frame zijn over het algemeen wat zwaarder, en dunne frames wat lichter. Met zware frames kan je iets harder slaan en met lichtere frames kan je sneller bewegen en je bent wat wendbaarder.

Het gewicht van de meeste squashrackets ligt trouwens tussen de 100 en de 160 gram.

De spanning van de snaren van de squashracket. 

Wanneer je een squashracket wil gaan kopen moet je ook op de spanning van de snaren van de racket letten. Dit kan namelijk nogal verschillen per racket. De kwaliteit van de snaren kan ook verschillen.

Als ik je een tip mag geven raad ik je trouwens aan om een squashracket van het merk Dunlop te kopen. Dit is namelijk een zeer gerespecteerd merk binnen squash. De squashrackets van Dunlop zijn over het algemeen ook niet al te duur.

Wat heb je allemaal nodig als je gaat squashen?

Als je wil gaan squashen heb je uiteraard een aantal dingen nodig. De belangrijkste dingen die je nodig hebt zijn een squashballen en squashrackets. Een paar goede squashschoenen zijn ook wel handig als je van plan bent om wat vaker te gaan squashen.

Je kan deze dingen allemaal gewoon via www.bol.com aanschaffen! Ik heb hieronder daarom alvast een overzicht gemaakt van alle dingen die je nodig hebt wanneer je wil gaan squashen en die je bij www.bol.com kan bestellen.

 

Tot slot

Je hebt in dit artikel allerlei informatie over squash kunnen vinden. Ik hoop heel erg dat je wat hebt gehad aan al deze informatie! Squash is namelijk een ontzettend leuke sport die je in je eentje kan uitoefenen, maar ook met vrienden! Dit is een van de dingen die squash zo leuk maakt. Ik kan je dan ook zeker aanraden om te beginnen met squash. Je kan het op z’n minst een keer uitproberen. Misschien vind je squash namelijk wel ontzettend leuk!

Als je meer van dit soort artikelen wil lezen raad ik je aan om ook mijn artikel over CrossFit te lezen!

Squash afbeelding

Op deze afbeelding kan je zien wat je allemaal nodig hebt als je wil gaan squashen.